Tips til dig der skal afholde online møder

Tips til dig der skal afholde online møder

Hvis du er kommet godt i gang med at afholde online møder, så har du måske også opdaget at, hvis der er mere end 3-4 deltagere, så kan det godt være lidt udfordrende.

Hvis du først skal til at tage hul på det med online møder, så tag mine tip med som inspiration til at styre lidt efter.

Når jeg har talt med andre der afholder online møder og de fortæller at de har nogle udfordringer, er nogle af de udfordringer der bliver nævnt flest gange igen:

  • Folk taler i munden på hinanden
  • Der er nogle der aldrig bidrager
  • Der er nogle der bare forlader mødet
  • Der er få der siger meget og mange der ikke får et ord indført
  • Vi når ikke det vi skal på møderne
  • Der mangler mødedisciplin

Tag kontrollen som mødeleder

Mit første råd er altid… du skal turde at tage mødeledelsen som udgangspunkt, for der sker nogle gange noget med folk, når de skal agere på et online møde, og du kan være 100% sikker på at hvis de har nogle dårlige vaner eller en bestemt adfærd på et fysisk møde, så vil de blive forstærket på online mødet.

Så støjcentralen Ivan, som godt kan lide at høre sig selv tale… han taler endnu mere. Stille Gerda… ja, hun siger slet ingen ting, hun kan i øvrigt heller ikke få et ord indført på grund af Ivan. Knud forsvinder fra skærmen og der er faktisk ingen der ved om han har forladt mødet eller bare er på toilet… men en ting er sikkert alle registrerer det og det virker enormt forstyrrende. Og alle har deres egen mening om, hvad der er vigtigst at I når på mødet.

Hvis du kan genkende noget af det her, så har jeg lige et par tips til, hvordan du kan sikre at I får nogle gode og effektive møder, hvor der er plads til at alle kommer på banen.

Du skal opstille nogle klare spilleregler for mødedeltagerne, så alle er med på, hvordan mødet kommer til at forløbe.

Du vil opdage at hvis du bruger 2-3 min. i starten af mødet til at ridse spillereglerne op, så får I et væsentligt mere effektivt møde.

Jeg ved godt at det lyder meget banalt, men du får lige 3 tip til spilleregler, som jeg ved virker for alle.

Tip 1:

Du skal sikre dig at deltagerne er ordentligt introduceret til det mødeprogram du benytter og gøre det helt klart at det er i orden at bede om hjælp, hvis det driller.

Tip 2:

Du skal ridse spillereglerne op for deltagerne… altså at man markere, hvis man vil sige noget og man forlader selvfølgelig ikke mødet uden at give en melding til mødeleder. Forklar gerne hvor forstyrrende det kan være, både for dig og de andre (lur mig… dem der har den uvane stopper som hovedregel med at gøre det).

Tip 3:

Du skal sikre dig at alle deltagerne har forstået formålet med mødet, så I sammen kan være mest effektive.

Et lille ekstra tip:

Hvis talende Ivan ikke lige kan finde ud af det, så stop ham og spørg stille Gerda, hvad hun mener om sagen. Forklar også gerne Ivan hvorfor du stopper ham og lader Gerda komme på banen med sine indspark og kompetencer (talende Ivan vil hurtigt lære at markerer når han vil sige noget).